Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Losdorp. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

4

november
Wia Buze

Wia Buze

Op zondagmiddag 4 november 2018 komt Wia Buze in de Johanneskerk in Losdorp optreden. Het begint om 14:30 uur en de entree is 12,50 euro. Reserveren kan via de mail en tel. 0596-591431 of 0596-591885.

Locatie Kerk Losdorp: Fraeilemaweg 18 Losdorp
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen kerklosdorp@gmail.com
Zaterdag 26 mei t/m 4 november 2018
Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Woensdag 5 juni was het precies honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtten. In Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw in Groningen centraal. Tot en met 4 november 2018 zijn ruim 250 werken van onder meer Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, maar ook Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh in het Groninger Museum te zien. Er zijn ruim 250 werken te zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Het toont hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde. Daarnaast is er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg.

Locatie Groninger Museum: Museumeiland 1 Groningen
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer
Zondag 8 juli t/m 23 september 2018
Wandeling Joodse buurt

Wandeling Joodse buurt

In de komende zomermaanden organiseert Synagoge Groningen op woensdag en zondag wandelingen door de voormalige Joodse buurt rondom de Folkingestraat. De eerste is op 8 juli en vanaf dan zal er elke week op dezelfde tijd gewandeld worden. De laatste wandeling is op 23 september. Tijdens de wandelingen wordt volop aandacht besteed aan de vijf monumentale kunstwerken die er 21 jaar geleden onder de titel Verbeeld Verleden ter herinnering aan het joodse verleden werden aangebracht. In de synagoge zelf is de expositie Stardust & Chickensoup te zien. Daarin geven studenten van kunstacademie Minerva met moderne middelen hun visie op hetzelfde onderwerp. De beroemde Gronings-Joodse zangeres Julia Culp geeft er zelfs acte de présence. Verder neemt de gids de deelnemers mee langs steegjes waar zich vroeger de arme kant van de Joodse gemeenschap bevond, met zijn kippenplukkers en 'voddenjoden'. De Joodse winkeliers in de Folkingestraat daarentegen waren een stuk welvarender, zoals de koosjere slager Isaac Nieweg. Dat is nog te zien aan zijn rijkversierde portiek. Periode: iedere zondag en woensdag in juli, augustus en september (andere dagen mogelijk in overleg). Aanvang 13.00 en 15.00 uur Dagen: iedere zondag en woensdag in juli en augustus en in september elke zondag U hoeft zich niet aan te melden voor de wandeling. Op tijd melden bij de balie is alles wat u hoeft te doen.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer
Zaterdag 8 september t/m 14 oktober 2018
Expositie over Bedumer architect Karst Zevenberg

Expositie over Bedumer architect Karst Zevenberg

Op zaterdag 8 september Open Monumentendag openen we in DE KERK te Onderdendam een tentoonstelling over de architect Karst Zevenberg. Een Bedumer architect die van 1920 tot 1960 een groot aantal beeldbepalende panden heeft gebouwd in en om Bedum waaronder een aantal rijksmonumenten In Haren en Middelstum. Op de tentoonstelling zijn foto's en tekeningen te zien die een beeld geven van het totale oeuvre van deze architect en zijn levensloop. Ook Karst Zevenberg behoort tot de architecten die gerekend mogen worden tot de Groninger Amsterdamse School. We hopen op die dag ook het boek over Karst Zevenberg te kunnen presenteren.

Locatie Kerk Onderdendam: Bedumerweg 34 Onderdendam
Lees meer
Zondag 9 september t/m 4 november 2018
Expositie Alef Bet

Expositie Alef Bet

De Europese Dag van het Joods-Cultureel Erfgoed heeft dit jaar als thema ‘Verhalen vertellen’. De dag wordt in Synagoge Groningen gecombineerd met de opening van de expositie Alef Bet over de wereld van het Hebreeuwse alfabet. De Groningse wethouder Paul de Rook zal de expositie op zondag 9 september officieel openen. Programma 9 september 13.00 uur - Synagoge geopend voor publiek - Wandeling ‘In de voetsporen van Nico Rost’ (duurt 1 uur) 13.55 uur - Welkomstwoord 14.00 Lezing door Paul Gans 15.00 uur - Muzikaal intermezzo verzorgd door Else Marijke Schot en Anne Hesseling - korte pauze 15.30 uur - Opening expositie 'Alef-Bet' - Introductie door curator Kaya Wolff - Toelichting door prof. dr. Wout van Bekkum (RUG) - Officiële opening door Paul de Rook 16.00 uur - Wandeling ‘In de voetsporen van Nico Rost’ De Joodse dichter Lex Gans werd in 1916 in Grijpskerk geboren en werkte onder het pseudoniem Paul Lenda als dichter, vertaler en literair agent. Tijdens de bezetting kwam hij door ‘foutieve timing’ in het Doorgangskamp Westerbork terecht. Daar wist hij te ontsnappen om vervolgens na een lange tocht Spanje te bereiken. Op De Europese Dag van het Joods-Cultureel Erfgoed verzorgt zoon Paul een lezing over de tocht die zijn vader Lex ruim 75 jaar geleden maakte. Een Groningse verhalenverteller bij uitstek was Nico Rost. In zijn boek De Vrienden van m’n vader, beschrijft hij het leven in de Joodse gemeenschap van Groningen vóór WO II. Tijdens de Dag van het Europese Joods-Cultureel Erfgoed kunt u tijdens een wandeling in de voetsporen van Rost treden: op diverse plekken in de voormalige joodse buurt van Groningen worden observaties van Rost aangehaald. Deze één uur durende wandeling start om 13.00 en 16.00 uur in de synagoge. De expositie Alef Bet wordt geopend door wethouder Paul de Rook. Twaalf kunstenaars kregen de opdracht om zich door de letters te laten inspireren. Het alefbet bestaat uit 22 letters, maar tegelijk uit zoveel meer. De deelnemende kunstenaars konden de vorm of een aspect dat hen aansprak als uitgangspunt nemen voor hun eigen interpretatie van de letters.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen communicatie@synagogegroningen.nl
Lees meer
Zaterdag 15 september t/m 30 september 2018
Realisten in Usquert

Realisten in Usquert

Jacqueline Kasemier woont en werkt in Noord-Groningen. Zij schildert in de stijl van de realisten. Veel van haar onderwerpen ontleent ze aan de mythologie of de geschiedenis. Naast thematische voorstellingen schildert ze ook stillevens, landschappen en portretten in opdracht. Enkele hoogleraarsportretten in het Academiegebouw in Groningen zijn door Jacqueline in opdracht geschilderd. Een groot deel van haar laatste werk is aan het onderwerp ‘water’ gewijd zoals vijvers en grachten rond Groninger borgen en boerderijen. Peter Durieux vertrekt enkele malen per jaar naar Frankrijk om er te tekenen. Veel van deze tekeningen worden later gebruikt als onderwerp voor schilderijen, maar kunnen ook op zichzelf staan. De onderwerpen variëren van kusten en bootjes in Bretagne tot muurtjes, huizen en trappen in de Ardèche. De tekeningen zijn soms schetsmatig, een andere keer zeer uitgewerkt. De schilderijen, in acrylverf, zijn altijd zeer gedetailleerd met afmetingen van briefkaartformaat tot meer dan een vierkante meter. Van beide schilders hangen een aantal grote werken in de Petrus en Pauluskerk.

Locatie Petrus en Pauluskerk: Kerkstraat 9 Usquert
Tijd 09:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Dinsdag 18 september t/m 14 oktober 2018
Expositie Antoinette Vunderink en Cindy Sprokel

Expositie Antoinette Vunderink en Cindy Sprokel

Antoinette Vunderink en Cindy Sprokel zijn alumna van de Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen. Antoinette Vunderink Dans en beweging zijn de verbindende factoren met het werk van Antoinette Vunderink. Zij studeerde in 2016 af met twee onderwerpen: Landschap en Flamenco. De Film “ Vengo “(Tony Gatlif) waaruit veel passie en kracht sprak, inspireerde haar om flamencodanseressen te gaan schilderen. Sindsdien is de kunstvorm Flamenco met zijn gepassioneerde muziek- en dansexpressie een grote inspiratiebron gebleven. Cindy Sprokel Cindy Sprokel (1961) besloot in 2013 om de altijd al aanwezige belangstelling voor vormgeving en beeldhouwen te concretiseren door de 5 jarige opleiding aan de Klassieke Academie te volgen. Dit jaar studeerde ze af. Een groot deel van haar werk heeft een relatie met dans in al haar verschijningsvormen. Een belangrijk beeldend element in haar werk is beweging, gebaseerd op ingetogen houdingen binnen de dans. Hierbij maakt ze regelmatig gebruik van een combinatie van mens en dier om theatrale en carnavaleske uitingen in haar werk te verbeelden.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer

18

september
Aan de andere kant

Aan de andere kant

Toneel door Adak (Aan de andere kant) Theater. Eerste deel van een theaterdrieluik over de Nederlands-Molukse geschiedenis. Met o.a. Nynke Heeg, Roger Goudsmit en Nel Lekatompessy (op film). Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over de Nederlands-Molukse geschiedenis, vanaf het moment dat na de onafhankelijkheid van Indonesië de Molukse KNIL-soldaten naar Nederland kwamen om dat het thuis op de Molukken niet meer veilig was. De eerste voorstelling, Een tijdelijk verblijf, staat in september en oktober op de planken in de Molukse kerken in Appingedam en Hoogkerk en in de Waterstaatkerk in Bovensmilde.

Locatie Molukse kerk: Harkenrothstraat 2 Appingedam
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer
Woensdag 19 september t/m 23 september 2018
Tijdelijk verblijf door ADAK theater

Tijdelijk verblijf door ADAK theater

Op 21 maart 1951 meerde de Kota Inten aan in Rotterdam. Aan boord bevonden zich talloze Molukse oud KNIL-soldaten en hun families. Zij kwamen naar Nederland voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn en werden ondergebracht in verschillende woonoorden verspreid door Nederland. Veel van die woonoorden deden in de Tweede Wereldoorlog dienst als concentratiekampen. In alle gevallen waren de omstandigheden in de kampen op z’n best primitief te noemen. Maar dat was niet erg, want ze hoefden er maar een paar maanden te bivakkeren… Toch? Het liep anders. De Molukkers konden niet terug naar Ambon. Ze zweefden tussen wal en schip: het waren geen Nederlanders, maar naar huis kon ook niet. Een tijdelijk verblijf Theus Melanesy (Roger Goudsmit) is één van de KNIL soldaten die naar Nederland werden overgebracht. Als hij bij aankomst direct uit zijn functie wordt ontheven, neemt de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. Zijn vrouw Gabriela (Nynke Heeg en Nel Lekatompessy) probeert haar man zoveel mogelijk te ondersteunen, haar gezin bij elkaar te houden en haar eigen weg te vinden in het nieuwe en vreemde land waarin zij wonen. Het verhaal over de familie Melanesy is verweven met tableau’s door amateurspelers uit Groningen en Drenthe (mét en zonder Molukse roots) waarin de dagelijkse omgang tussen mensen uit verschillende culturen op licht komische wijze wordt geschetst: de verschillen en het onbegrip, maar óók de overeenkomsten.

Locatie Molukse kerk Appingedam: Hakenrothstraat 2 Appingedam
Tijd Aanvang 19:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer

19

september
Aan de andere kant

Aan de andere kant

Toneel door Adak (Aan de andere kant) Theater. Eerste deel van een theaterdrieluik over de Nederlands-Molukse geschiedenis. Met o.a. Nynke Heeg, Roger Goudsmit en Nel Lekatompessy (op film). Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over de Nederlands-Molukse geschiedenis, vanaf het moment dat na de onafhankelijkheid van Indonesië de Molukse KNIL-soldaten naar Nederland kwamen om dat het thuis op de Molukken niet meer veilig was. De eerste voorstelling, Een tijdelijk verblijf, staat in september en oktober op de planken in de Molukse kerken in Appingedam en Hoogkerk en in de Waterstaatkerk in Bovensmilde.

Locatie Molukse kerk: Harkenrothstraat 2 Appingedam
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer
Donderdag 20 september t/m 22 september 2018
Stillevens en kerkinterieurs

Stillevens en kerkinterieurs

In deze deze tentoonstelling die duurt van 5 juli t/m 27 oktober is werk van Henk Helmantel te zien. De tentoonstelling bestaat uit ongeveer 70 schilderijen, waaronder enkele nieuwe werken. Opeingstijden: Donderdag 13:00 - 17:00 uur Vrijdag 13:00 - 17:00 uur Zaterdag 13:00 - 17:00 uur

Locatie Museum Helmantel: Abt Emopad 2 Westeremden
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Lees meer