Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Losdorp. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Vrijdag 12 oktober t/m 3 februari 2019
Relieken

Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Locatie Catharijneconvent Utrecht: Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Lees meer
Vrijdag 30 november t/m 13 januari 2019
Duo-expositie Marleen Bakker en Barbara van Haaften

Duo-expositie Marleen Bakker en Barbara van Haaften

Vanaf 2 december is de duo-expositie van twee schilders; Marleen Bakker en Barbara van Haaften in de kerk te zien. Barbara leeft voor muziek en schilderen. Eerst heeft ze een studie piano aan het conservatorium van Amsterdam afgerond en daarna kunstgeschiedenis aan de UVA. Maar tekenen en schilderen hoorde al van kinds af aan bij haar, net zoveel als pianospelen en nog meer dan de geschiedenis van kunst. In 2011 is ze daarom begonnen met de opleiding Schilderkunst aan de Klassieke Academie te Groningen en daar in juni 2016 afgestudeerd. Barbara werkt graag met olieverf, aquarel of drukinkt. Marleen Bakker uit Sauwerd heeft al eerder in de kerk geëxposeerd en laat ook jaarlijks werk zien van de cursisten van haar schilderschool in Winsum. Verder werkt ze met de basisscholen aan een jaarlijks terugkerend kunstproject dat ook elk jaar in de kerk is te zien. NB: de kerk is beide kerstdagen en nieuwsjaarsdag gesloten

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Zaterdag 8 december t/m 17 februari 2019
De kerk als tijdmachine

De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen. Stefan en Keijser toont in 'De kerk als tijdmachine' laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafelt. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zon- en feestdagen 13.00 - 17.00 uur.

Locatie Klooster Ter Apel: Boslaan 3 Ter Apel
Lees meer

9

december
Lichtjesavond

Lichtjesavond

Wij organiseren een herdenkingsmoment in de kerk en op de begraafplaats van Midwolde om kaarsen te branden voor hen die zo'n grote plaats in ons leven hebben ingenomen en ons altijd dierbaar zijn gebleven. Op deze tweede zondag van December is het ook Wereldlichtjesdag en worden er op de hele wereld om klokslag 19.00 uur kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Dit herdenkingsmoment is voor iedereen die iemand heeft verloren. Ook wanneer een dierbare elders is begraven of gecremeerd, bent u van harte welkom om deel te nemen.

Locatie Kerk Midwolde: Hoofdstraat 134 Midwolde
Tijd 19:00 - 21:00 uur
Prijs Toegang gratis

9

december
Adventsconcert Marina Maurer en Gerard van Reenen

Adventsconcert Marina Maurer en Gerard van Reenen

Op zondagmiddag 9 december om 15:00 uur zullen Marina Maurer (viool) en Gerard van Reenen (fortepiano) het jaarlijkse Adventsconcert geven in ‘t Sael in Groot Wetsinge. 'T Sael is het middeleeuwse voorhuis van de monumentale pastorie in Groot Wetsinge. Zij zullen werken spelen van D. Buxtehude, J.S. Bach, J.Chr. Bach, Ph. Meyer en W.A. Mozart. Van Buxtehude en J.S. Bach speelt Gerard van Reenen op zijn fortepiano het adventskoraal “Nun komm’, der Heiden Heiland”. Beide koralen hebben dezelfde melodie als basis, maar beide componisten hebben deze melodie op hun eigen wijze uitgewerkt, Buxtehude vrij sober en eenvoudig, Bach ruim versierd met uitgebreide omspelingen. De jongste zoon van Bach, Johann Christian, heeft een aantal sonates geschreven voor viool en klavecimbel (of fortepiano). De beide musici spelen de opgewekte en sprankelende sonate in A gr.t. op. 10 nr. 4. Philippe-Jacques Meyer (1737-1819) was actief als componist en harpist in Parijs. Van hem spelen Marina en Gerard “Variaties over Menuet d’Exaudet”. Eén van de mooiste sonates voor viool en piano van Mozart is die in e kl.t. KV 304. Deze zal tijdens het Adventsconcert ten gehore worden gebracht. De fortepiano is de voorloper van onze huidige piano. Meestal geeft het samenspel op viool en piano problemen met de balans tussen beide instrumenten. De piano heeft door zijn volle en krachtige toon meestal de overhand. Dat probleem doet zich bij het spel op de fortepiano niet voor omdat dit instrument een veel bescheidener volume heeft. Bij weloverwogen spel zijn beide instrumenten perfect in balans. Het belooft daarom een heel bijzonder concert te worden. Tijdens de pauze verzorgen wij heerlijke hapjes passend bij de voorstelling. De mooie muziek, de heerlijke hapjes en de intieme sfeer zorgen voor een prachtige avond. Deze voorstelling kost €15,00 inclusief hapjes. Tijdens de pauze serveren wij hapjes passend bij de tijd of thema van de muziek.

Locatie 't Sael: Karspelweg 2 Groot Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Inlichtingen info@tsael.nl
Lees meer

9

december
Van Zijl Consort

Van Zijl Consort

Stichting Klassiek Leek e.o. organiseert op zondag 09 december 2018 opnieuw een concert in de kerk van Midwolde. Dit keer verzorgt door het Van Zijl Consort. Bestaande uit top amateurs: Marjolein de Goede (viool) Johannes von Gleich (Cello) Robert Jan van der Feen (Fluit) Rigobert van Zijl (Klavecimbel) Zij spelen ook in andere bekende orkesten zoals o.a Noordelijk Bach Consort. Het Van Zijl Consort verzorgt een afwisselend concert met muziek van onder andere de familie Bach. Zo eindigt het concert met het prachtige largo en de canon uit de triosonate van het Musikaliches Opfer; een compositie die Johann Sebastian Bach maakte bij zijn bezoek aan het hof van Frederik de Grote in Potsdam, toen zijn zoon Carl Philipp Emanuel daar hofcomponist was. Naast Bach zal er in het concert muziek van Haydn worden uitgevoerd, namelijk een van zijn welluidende Londoner trio’s. En als contrast klinken er ook moderne werken van Debussy en van de Nederlandse componist Ton Bruynel, die akoestische en elektronische muziek combineerde. De uit te voeren werken worden kort toegelicht. Entree € 12,50 aan deur bij kerk. Voorverkoop kaarten via Biocorner Easyhobby Tolberterstraat 19 te Leek á € 10,00 euro Voorverkoop start 14 dagen voor concert datum. Voor verdere informatie zie de website van de stichting: www.skleek.nl, ook te gebruiken voor eventuele reservering van kaarten. De Stichting Stichting Klassiek Leek e.o. is opgericht op 12 maart 2015 en stelt zich als doel het organiseren van klassieke concerten in Leek en omstreken. Daarnaast wil de stichting een brug slaan naar verzorgings- en verpleeghuizen om ook daar concerten te verzorgen. Stichting Klassiek Leek e.o. is een stichting zonder winstoogmerk en is voor haar inkomsten afhankelijk van donaties.

Locatie Kerk Midwolde: Hoofdstraat 134 Midwolde
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer

9

december
Ariadne auf Naxos

Ariadne auf Naxos

Musica Poëtica brengt bijzondere concerten, waarbij barokmuziek in zijn meest pure en originele vorm wordt gepresenteerd. In deze oorspronkelijke 'oervorm' wordt de muziek gecombineerd met voordracht door acteurs, tekst en dans, dus zoals de muziek werd gepresenteerd in de tijd waarin deze werd gecomponeerd. Ook het samenspel en de interactie met het publiek zijn bijzonder; het publiek zit dicht op de muzikanten en acteurs/zangers en reactie op het spel wordt aangemoedigd. Uitvoerenden Michal Bitan, Ariadne, João Luís Paixão, Theseus, Laila Catghleen Neuman, Oreade John Ma, viool, Giorgos Samoilis, viool, Sara de Vries, altviool, Maria Sanchez, cello, Silvia Jimenez, contrabas, Jörn Boysen, klavecimbel

Locatie Lutherse kerk: Haddingestraat Groningen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 25,00
Lees meer

12

december
Goden van Egypte

Goden van Egypte

Maarten Raven is conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hij studeerde Egyptische Taal- en Letterkunde, Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit Leiden en verrichtte van 1975 t/m 2017 veldwerk in Sakkara (Egypte). Sinds september 2012 is Raven bijzonder hoogleraar Museologie van het Oude Egypte aan de Universiteit Leiden, binnen de afdeling Egyptologie van de Faculteit Geesteswetenschappen. Goden van Egypte is de vijfde in een rij spraakmakende wintertentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden, na Petra, Carthago, Koninginnen van de Nijl en Nineveh. Met deze grote tentoonstelling brengt het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vanaf 12 oktober 2018 weer vele topstukken naar Nederland. Kunst in Zicht heeft opnieuw een conservator van het RMO bereid gevonden een lezing te houden in Groningen. Het oude Egypte is doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en de schepping bepaalden het wereldbeeld van de bevolking. In de tentoonstelling leert u fascinerende goden en symbolen herkennen en het Egyptische wereldbeeld beter begrijpen. Er is aandacht voor de functie van de tempels in het land, de reis naar de onderwereld en het gebruik van huisaltaren. Cruciaal was de positie van de farao, die immers de reïncarnatie van de god Horus op aarde was. Goden van Egypte sluit af met de rol die de Egyptische goden spelen in moderne kunst, films en lifestyle, geïllustreerd door objecten uit een bijzondere privécollectie. Prijs voor donateurs €11,00 mits van tevoren betaald. Aanmelden voor de lezing of tel. 050 318 8651

Locatie Remonstrantse Kerk Groningen: Coehoornsingel 14 Groningen
Tijd 19:30 - 21:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl
Lees meer

14

december
Christmas Delight van Cantatrix

Christmas Delight van Cantatrix

Een feest van herkenning Als in een kleurrijk wandtapijt verweeft Cantatrix in dit programma alle elementen van het traditionele kerstverhaal, door het evangelie van Lucas symbool geworden voor de heilige geboorte. Een geboorte die door de eeuwen heen inspiratie heeft geleverd voor schrijvers, dichters, schilders, en uiteraard ook componisten. Het programma op dit feestelijke thema stamt gedeeltelijk uit de rijke Engelse koortraditie maar ook een Nederlandse bijdrage ontbreekt niet. Wat te denken van de arrangementen van Jetse Bremer en “O-Antifonen” een nieuwe compositie van de eigen dirigent Hans Leenders. De muziek in dit programma leidt van de eenvoudigste compositie tot majestueuze dubbelkorigheid. Maar ook de traditionele carols ontbreken niet. Het programma wordt uitgevoerd met jeugdkoor Viva La Musica. Cantatrix en Viva la Musica zijn een nauwe samenwerking aangegaan en de jeugd vergezelt Cantatrix gedurende de gehele serie. Kaarten kopen.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Prijs Toegang EUR 17,50
Lees meer
Vrijdag 14 december t/m 6 januari 2019
Houten kerstgroep De Verwondering

Houten kerstgroep De Verwondering

De Mariakerk van Oosterwijtwerd heeft een kerstgroep in bruikleen gekregen. De houten beelden zijn in 1955-1956 gemaakt door de beeldhouwer Pieter van Velzen, die de groep de naam ‘De Verwondering’ meegaf. Alle zeven figuren doen in hun eenvoud en ingetogenheid denken aan Romaanse beelden. Pieter van Velzen ( Weesp 1911-Nieuw-Loosduinen 1990) was beeldhouwer, glazenier en schilder. Met Aad de Haas en Jaap Min was hij een van de vernieuwende krachten binnen de naoorlogse kerkelijke kunst. Kerstgroep Pieter van Velzen is afkomstig uit de RK kerk in St. Nicolaasga. De parochianen hadden hun oude kerststal in ere hersteld, omdat ze die grotere beelden beter vonden passen in de grote neogothische St. Nicolaaskerkerk. Vervolgens werd de groep van Pieter van Velzen voor bruikleen (met de mogelijkheid van koop) aangeboden. Als plaatselijke commissie zijn we in juli gaan kijken en waren meteen onder de indruk van de zeggingskracht. In de kersttijd zijn de beelden te zien in de kerk van Oosterwijtwerd.

Locatie Kerk Oosterwijtwerd: Dorpsstraat 29 Oosterwijtwerd
Prijs Toegang gratis
Lees meer