Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Losdorp. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

4

november
Wia Buze

Wia Buze

Op zondagmiddag 4 november 2018 komt Wia Buze in de Johanneskerk in Losdorp optreden. Het begint om 14:30 uur en de entree is 12,50 euro. Reserveren kan via de mail en tel. 0596-591431 of 0596-591885.

Locatie Kerk Losdorp: Fraeilemaweg 18 Losdorp
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen kerklosdorp@gmail.com
Zaterdag 26 mei t/m 4 november 2018
Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Woensdag 5 juni was het precies honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtten. In Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw in Groningen centraal. Tot en met 4 november 2018 zijn ruim 250 werken van onder meer Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, maar ook Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh in het Groninger Museum te zien. Er zijn ruim 250 werken te zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Het toont hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde. Daarnaast is er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg.

Locatie Groninger Museum: Museumeiland 1 Groningen
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer
Zondag 9 september t/m 4 november 2018
Expositie Alef Bet

Expositie Alef Bet

De Europese Dag van het Joods-Cultureel Erfgoed heeft dit jaar als thema ‘Verhalen vertellen’. De dag wordt in Synagoge Groningen gecombineerd met de opening van de expositie Alef Bet over de wereld van het Hebreeuwse alfabet. De Groningse wethouder Paul de Rook zal de expositie op zondag 9 september officieel openen. Programma 9 september 13.00 uur - Synagoge geopend voor publiek - Wandeling ‘In de voetsporen van Nico Rost’ (duurt 1 uur) 13.55 uur - Welkomstwoord 14.00 Lezing door Paul Gans 15.00 uur - Muzikaal intermezzo verzorgd door Else Marijke Schot en Anne Hesseling - korte pauze 15.30 uur - Opening expositie 'Alef-Bet' - Introductie door curator Kaya Wolff - Toelichting door prof. dr. Wout van Bekkum (RUG) - Officiële opening door Paul de Rook 16.00 uur - Wandeling ‘In de voetsporen van Nico Rost’ De Joodse dichter Lex Gans werd in 1916 in Grijpskerk geboren en werkte onder het pseudoniem Paul Lenda als dichter, vertaler en literair agent. Tijdens de bezetting kwam hij door ‘foutieve timing’ in het Doorgangskamp Westerbork terecht. Daar wist hij te ontsnappen om vervolgens na een lange tocht Spanje te bereiken. Op De Europese Dag van het Joods-Cultureel Erfgoed verzorgt zoon Paul een lezing over de tocht die zijn vader Lex ruim 75 jaar geleden maakte. Een Groningse verhalenverteller bij uitstek was Nico Rost. In zijn boek De Vrienden van m’n vader, beschrijft hij het leven in de Joodse gemeenschap van Groningen vóór WO II. Tijdens de Dag van het Europese Joods-Cultureel Erfgoed kunt u tijdens een wandeling in de voetsporen van Rost treden: op diverse plekken in de voormalige joodse buurt van Groningen worden observaties van Rost aangehaald. Deze één uur durende wandeling start om 13.00 en 16.00 uur in de synagoge. De expositie Alef Bet wordt geopend door wethouder Paul de Rook. Twaalf kunstenaars kregen de opdracht om zich door de letters te laten inspireren. Het alefbet bestaat uit 22 letters, maar tegelijk uit zoveel meer. De deelnemende kunstenaars konden de vorm of een aspect dat hen aansprak als uitgangspunt nemen voor hun eigen interpretatie van de letters.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen communicatie@synagogegroningen.nl
Lees meer
Zaterdag 29 september t/m 28 oktober 2018
Landschappen en landleven

Landschappen en landleven

Traditioneel is de herfsttentoonstelling op Landgoed Verhildersum Leens een expositie met werk van amateurkunstenaars uit de regio. Tijdens het jubileumjaar van kunstkring De Ploeg, sluit de amateurkunstexpositie op Landgoed Verhildersum Leens hierbij aan met het thema ‘Landschappen en Landleven’. De amateurkunstenaars hebben zich laten inspireren door de prachtige kunstwerken van de Ploegleden, die het Groninger land op kleurige wijze vastlegden en waarvan een bijzondere en mooie selectie in de tentoonstelling ‘Kleurendrift, het land van De Ploeg’ op Verhildersum te zien is. Het is ieder jaar weer een uitdaging voor de deelnemers om hun eigen interpretatie van het onderwerp vorm te geven. En het lukt de kunstenaars ieder jaar weer de bezoekers te verrassen met hun werk. Heel verschillende technieken zijn gebruikt. Van acryl, pastel en olieverf tot textiele werkvormen als kantklossen en quilten. Maar ook fotografie, cortenstaal, keramiek, kunstwerken gemaakt van karton en papier of glas. En titels als Het koeien leven op Verhildersum, Dijk naar Schaphals, Oogst, Landleven en Kleurrijk beloven een boeiende expositie met veel diversiteit.

Locatie Museumboerderij Verhildersum: Wierde 40 Leens
Tijd 10:30 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Maandag 1 oktober t/m 31 oktober 2018
Maand van de geschiedenis

Maand van de geschiedenis

Thema: Opstand

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018 is Opstand.

Locatie Nederland
Lees meer
Vrijdag 12 oktober t/m 3 februari 2019
Relieken

Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Locatie Catharijneconvent Utrecht: Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Lees meer

25

oktober
De Amsterdamse school in Bedum

De Amsterdamse school in Bedum

Nergens is zoveel in de Amsterdamse School-stijl gebouwd als in Groningen. Ook de gemeente Bedum is daarop geen uitzondering. Als in de 20er jaren “Nieuw Bedum” wordt aangelegd ten noorden van de Walfiduslaan, worden straten als de Coenderstraat, Emmallaan (toen nog Emmastraat) Kapelstraat, Schultingastraat en de Wilhelminalaan bebouwd met woonhuizen , woon- winkelpanden en herenhuizen. Twee Bedumer architecten; Albert Wiersema en Karst Zevenberg hebben daar met hun eigen architectuur het straatbeeld bepaald. In de 20 en 30er jaren werd de heersende bouwstijl bepaald door invloeden van de Amsterdamse School, een baksteenexpressionisme die we hier de “Groninger Amsterdamse School” zijn gaan noemen. Veel ontwerpen van Wiersema en Zevenberg hebben kenmerken van die architectuur. DE KERK te Onderdendam, het centrum voor de Groninger Amsterdamse School, organiseert een lezing over de Groninger Amsterdamse School in Bedum en een rondleiding door de tentoonstelling Karst Zevenberg voor het voetlicht. De lezing geeft een indruk van het ontstaan van de Amsterdamse School in Amsterdam en de verspreiding naar Groningen en de kenmerken van de Groninger Amsterdamse School met de nadruk op Bedum. De tentoonstelling geeft een beeld van de veelzijdigheid van de architect Karst Zevenberg. Ook is er een expositie te zien van Amsterdamse School meubelen.

Locatie Kerk Onderdendam: Bedumerweg 34 Onderdendam
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 7,50
Donderdag 25 oktober t/m 27 oktober 2018
Stillevens en kerkinterieurs

Stillevens en kerkinterieurs

In deze deze tentoonstelling die duurt van 5 juli t/m 27 oktober is werk van Henk Helmantel te zien. De tentoonstelling bestaat uit ongeveer 70 schilderijen, waaronder enkele nieuwe werken. Opeingstijden: Donderdag 13:00 - 17:00 uur Vrijdag 13:00 - 17:00 uur Zaterdag 13:00 - 17:00 uur

Locatie Museum Helmantel: Abt Emopad 2 Westeremden
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Lees meer

26

oktober
Roon Staal A new door opens

Roon Staal A new door opens

Zanger en componist Roon Staal toert met een nieuw programma langs zeventien locaties in Nederland. Tijdens deze zesde Oktober Tour getiteld ‘A new Door opens’ presenteert hij zijn nieuwste album. Zonder glamour en show wisselt hij met zijn soepele tenorstem zeggingskracht en inhoud af met tedere melodieën en dan weer royaal pianospel. Tijdens zijn concerten speelt en zingt Roon Staal eigen werk zoals Promise, Als Je Mij Zoekt en Weet Waarom Je Leeft. Daarnaast bestaat zijn brede repertoire onder meer uit klassieke stukken (Pie Jesu, Parelvissers, Panis Angelicus) afgewisseld met bekende songs van o.a. The Beatles, Paul Simon, John Denver of Boudewijn de Groot. Foto Max Smolin Online Reserveren of telefonisch: 06-30025992

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdwewg 43 Zuurdijk
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer
Zaterdag 27 oktober t/m 28 oktober 2018
Kinderontdekkingstocht

Kinderontdekkingstocht

Welkom bij Domies Toen! Een prachtige plek in Pieterburen. Maar wat betekent Domies Toen eigenlijk? Domies staat voor Dominee en Toen staat voor Tuin. De tuin van de Dominee dus. Maar het is niet zomaar een tuin, het is een botanische tuin. Dat betekent dat hier heel veel soorten bijzondere en exotische planten, struiken en bomen staan. Ook is de tuin zelf heel bijzonder. Dit is een Slinger Toen. Dus een slingertuin. Dit betekent dat het pad door de tuin alle kanten op kronkelt, en je niet goed ziet waar je naar toe gaat. Best avontuurlijk dus! De Kinder-ontdekkingstocht levert op speelse wijze via een invulopdracht en een puzzeltje kennis over bomen, planten en dieren op en legt de nadruk op het begrip “biodiversiteit”. De tocht kan op elk moment van de openingstijden gemaakt worden en duurt ongeveer een uur. Er kan zelfstandig of onder begeleiding van ouders/grootouders 'gewerkt' worden. (I.h.k.v. Oktobermaand, Kindermaand)

Locatie Domies Toen: Hoofdstraat 76 Pieterburen
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Lees meer

27

oktober
Kerk open

Kerk open

In onze kerk doen we al eeuwen lang aan geloven, trouwen, rouwen en dopen. Op de open kerk middagen bent u van harte welkom voor rondleidingen, informatie, even sfeer proeven, rondkijken of een praatje maken. Verder is de kerk een podium voor o.a. orgelconcerten, koren en allerlei andere initiatieven. Er worden exposities georganiseerd, door ons of door iedereen die van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Voor meer informatie over de mogelijkheden van zowel Kerk als Leerkerkje: tel: 06-38678304 Let op! Afwijkende openingstijden: Zaterdag 14 juli open van 11.00-17.00 voor Rondje Midden Groningen. Zaterdag 5 augustus van 11.00-17.00 uur Rondje Midden Groningen. Zaterdag 8 september van 10.00-17.00 uur Open Monumentendag. Zondag 9 september van 10.00-17.00 uur Open Monumentendag. Zaterdag 13 oktober van 11.00-17.00 uur Rondje Midden Groningen.

Locatie Kerk Noordbroek: Noordersingel 1 Noordbroek
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen eschriever@ziggo.nl