Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Losdorp. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 26 mei t/m 4 november 2018
Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Woensdag 5 juni was het precies honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtten. In Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw in Groningen centraal. Tot en met 4 november 2018 zijn ruim 250 werken van onder meer Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, maar ook Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh in het Groninger Museum te zien. Er zijn ruim 250 werken te zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Het toont hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde. Daarnaast is er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg.

Locatie Groninger Museum: Museumeiland 1 Groningen
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer
Zaterdag 2 juni t/m 31 augustus 2018
Schilderijen van Jan Kolkman

Schilderijen van Jan Kolkman

Gedurende de maanden juni, juli en augustus van dit jaar kunt u in de Liudgerkerk in Oldehove genieten van het werk van Jan Kolkman. De in de Achterhoek geboren Jan heeft dat mooie gebied verlaten om wiskundeleraar te worden aan de Hogere Landbouwschool in Groningen. Na zijn pensionering is hij gaan schilderen. De plaatselijke commissie van de Liudgerkerk vindt het een eer om het werk van deze sympathieke tachtiger aan u te tonen want het werk is zeker de moeite waard om te worden bekeken! De Liudgerkerk is vanaf half mei open voor publiek van 10.00 tot 18.00 uur. De opening van deze tentoonstelling zal plaatsvinden op 2 juni om 14.30 uur

Locatie Kerk Oldehove: Kerkpad 2 Oldehove
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 14 juni t/m 3 september 2018
'Doorlopende lijnen', tegeltableau's

'Doorlopende lijnen', tegeltableau's

Van 14 juni tot en met 30 juli is in het kerkje van Zuurdijk een expositie van keramische tegeltableau's van beeldend kunstenaar Sytske Feitsma te zien. Sytske woont in Pieterburen. Sinds 1987 is zij werkzaam als keramiste. Naast tegels en gebruiksvoorwerpen maakt zij fantasievolle vrije vormen. In de kerk hangt ook de quilt 'Levensloop' van Alie Hoeksema (1939 - 1999). Sytske wilde graag in de kerk exposeren juist vanwege de overeenkomt van de quilt met haar tegeltableau's, allemaal doorlopende lijnen, maar heel verschillend uitgewerkt. De tegels van Sytske lijken op kleine quilts, maar dan niet van stof maar van aardewerk. Ze vormen ook een prachtige combinatie met de ruwe muren van de kerk en de quilt 'Levensloop'. De doorlopende lijnen van Sytske Feitsma zijn van 14 juni tot en met 30 juli dagelijks te zien in de kerk van Zuurdijk. De kerk is open, de toegang gratis. De quilt van Alie Hoeksema is altijd in de kerk te bewonderen.

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdweg 43 Zuurdijk
Prijs Toegang gratis
Zondag 17 juni t/m 2 september 2018
Stardust & Chicken Soup

Stardust & Chicken Soup

Onder de titel Stardust & Chickensoup is deze zomer in Synagoge Groningen een bijzondere expositie van studenten van kunstacademie Minerva te zien. De studenten lieten zich inspireren door het Joodse verleden van de Folkingestraat waaraan de synagoge staat. Daarmee treden zij in de voetsporen van kunstenaars die in 1997 een vergelijkbaar project uitvoerden onder de titel Verbeeld Verleden. De expositie toont hoe een nieuwe generatie kunstenaars naar het verleden en de toekomst kijkt. Synagoge Groningen nodigde studenten van de Groningse kunstacademie Minerva uit om daarover na te denken. Ook kregen ze de opdracht om de kunstwerken van 21 jaar geleden te herinterpreteren. Met als resultaat: een zeer gevarieerde expositie met verrassende en spraakmakende artistieke creaties. De opmerkelijke titel verwijst naar het jodendom en het verleden, naar het Hogere én het alledaagse. Stardust heeft betrekking op de vele eeuwige sterren in het plafond van de Groningse synagoge. Chicken Soup is uiteraard het smakelijke voorgerecht dat in de traditionele Joodse keuken zelden ontbreekt. Maar de titel verwijst ook naar de expositie: hoog boven de hoofden van de bezoekers ontrolt zich een werk als metafoor voor hoop en op een aantal zondagen wordt er kippensoep geserveerd aan de leestafel.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd Di t/m vrij en zondag 13:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 3,00
Lees meer
Zondag 17 juni t/m 9 september 2018
Foto-expositie Weids uitzicht

Foto-expositie Weids uitzicht

Rein Paalman (1951) is kunsthistoricus. Al vanaf zijn tiende maakt hij foto's. In 1994 begon Rein Paalman met het exposeren van zijn fotografie in Galerie De Voorruit in Groningen. Sinds 1998 is hij aangesloten bij Fotogalerie Lichtzone in Groningen. Voor de Panorama Fotografie laat Rein zich vooral inspireren door de natuur en de verhalen die daarin verborgen zijn. Hij fotografeert met een analoge Noblex Panorama camera die een beeldhoek heeft die gelijk is aan ons eigen blikveld. Hierdoor ga je als vanzelf op in de afgebeelde landschappen. De expositie van Rein Paalman opent op 17 juni om 15:00 uur in de kerk van Rottum met een concert van Mathilde van Wijnen en Josephine van Lier. Zij geven samen een concert voor 2 cello’s met prachtig repertoire uit de 18 -eeuwse hoogbarok van onder andere componisten als Bononcini, Cirri, Barriere en Boismortier.

Locatie Kerk Rottum: Koosterweg 13 Rottum
Zondag 8 juli t/m 23 september 2018
Wandeling Joodse buurt

Wandeling Joodse buurt

In de komende zomermaanden organiseert Synagoge Groningen op woensdag en zondag wandelingen door de voormalige Joodse buurt rondom de Folkingestraat. De eerste is op 8 juli en vanaf dan zal er elke week op dezelfde tijd gewandeld worden. De laatste wandeling is op 23 september. Tijdens de wandelingen wordt volop aandacht besteed aan de vijf monumentale kunstwerken die er 21 jaar geleden onder de titel Verbeeld Verleden ter herinnering aan het joodse verleden werden aangebracht. In de synagoge zelf is de expositie Stardust & Chickensoup te zien. Daarin geven studenten van kunstacademie Minerva met moderne middelen hun visie op hetzelfde onderwerp. De beroemde Gronings-Joodse zangeres Julia Culp geeft er zelfs acte de présence. Verder neemt de gids de deelnemers mee langs steegjes waar zich vroeger de arme kant van de Joodse gemeenschap bevond, met zijn kippenplukkers en 'voddenjoden'. De Joodse winkeliers in de Folkingestraat daarentegen waren een stuk welvarender, zoals de koosjere slager Isaac Nieweg. Dat is nog te zien aan zijn rijkversierde portiek. Periode: iedere zondag en woensdag in juli, augustus en september (andere dagen mogelijk in overleg). Aanvang13.00 en 15.00 uur Dagen: iedere zondag en woensdag in juli en augustus en in september elke zondag

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer
Woensdag 18 juli t/m 2 september 2018
Expositie 'Dwars op De Ploeg'

Expositie 'Dwars op De Ploeg'

Van woensdag 18 juli tot en met zondag 2 september exposeert Martin Sijbesma uit Kubaard, Friesland, in de kerk van Klein Wetsinge. De expositie heet ‘Dwars op De Ploeg’. Martin schildert realistisch, traditioneel en romantisch: heel anders dan zijn Ploeg collega’s die nu zo in de belangstelling staan.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgemweg 12 Wetsinge
Lees meer

19

augustus
Grunniger Dainst over geneeskrachtige Bijbelse planten

Grunniger Dainst over geneeskrachtige Bijbelse planten

Een Grunneger dienst met als thema geneeskrachtige Bijbelse planten. De dienst wordt geleid door ds. Pieterman. Na de dienst kunt u mee op een korte rondgang door Domies Toen langs enkele toepasselijke planten. (kosten entree tuin €3,00) Daarna wordt u een hapje en een drankje aangeboden in de kerk.

Locatie Kerk Pieterburen: Hoofdstraat 74 Pieterburen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Lees meer

19

augustus
Verstilling - expositie van Mariette Beenen

Verstilling - expositie van Mariette Beenen

Van 5 augustus t/m 15 september exposeert Mariette Beenen elke zondagmiddag tussen 14.00 – 17.00 uur in het kerkje van Noordwijk. Mariette Beenen is sinds 1990 werkzaam als freelance fotograaf en heeft zich gespecialiseerd in portret en documentaire fotografie. Nadat ze het diploma reportagefotografie behaalde, heeft zij bij “de Moor” (nu ACF) in Amsterdam workshops gevolgd van Jaap Bijsterbosch en Rineke Dijkstra. Deze tijd is mede bepalend geweest voor de ontwikkeling van haar eigen stijl. Oorspronkelijk lag haar interesse bij theaterfotografie, maar tijdens haar ontwikkeling gaf zij in haar foto's steeds meer een theatrale beschouwing van de werkelijkheid, “de beschouwing van alledag”. Haar voorkeur ging al vroeg uit naar portretfotografie. De vrije portretten zijn een weergave van wat haar treft in het model. Mariette zoekt naar het gestolen moment, waarbij niet zozeer de gelijkenis, maar het poëtische beeld telt. Haar stijl werd steeds minimalistischer. In het kerkje van Noordwijk krijgt u een inkijkje in haar leven. Mariette Beenen vond in het kerkje een gevoel van rust, een vorm van verstilling. Ze vond dat haar foto’s daar een verlengstuk van moesten vormen. U zult zich afvragen of u naar poëzie luistert of naar fotografie kijkt.

Locatie Kerk Noordwijk: Westerweg 2 Noordwijk
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Lees meer

19

augustus
Kijken in de Kerk

Kijken in de Kerk

In de zomermaanden organiseert de Plaatselijke Commissie van de Mariakerk op zondagmiddag ‘Kijken in de Kerk.’ Tijdens 'Kijken in de Kerk' kun je je laten rondleiden door de Mariakerk door één van de vrijwilligers en je laten bijpraten over de highlights van dit romanogotische juweel uit 1280. Op een aantal zondagmiddagen wordt het beroemde orgel uit 1531 bespeeld en kun je genieten van muziek van middeleeuwse componisten. Tussen de bedrijven door schenkt de Plaatselijke Commissie koffie en thee met iets lekkers - de opbrengst komt ten goede aan het beheer van de Mariakerk.

Locatie Kerk Krewerd: Kerkpad 8 Krewerd
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Lees meer